OV van toen

Openbaar vervoer van toen

Op deze pagina staan diverse filmpjes die ik in de loop van de jaren heb gemaakt, Met als thema  OV.


De  oude zwart/wit filmpjes zijn gemaakt door Annie Jansen en haar broer, zij was vrijwilliger van het Haags Openbaar Vervoer Museum.

De Bewonersorganisatie uit Stationsbuurt is erg blij met de opgeknapte stationsplein. Vooral omdat velen adviezen die zij hebben aangedragen zijn doorgevoerd.   

Vele bankjes en nog wat kale boompjes die nog in de bloei moeten komen zijn langs de gehele perrons geplaatst. Als eenmaal de nieuw opgeleverde winkels ook hun invullen hebben zal dit station de stad weer helemaal op de kaart zetten. Aan de achterkant van het HS wordt ook nog hard gewerkt voor de nieuwe doorgang. Op meerdere monitoren kunt u de tram gegeven zien. Iets wat ik zelf een beetje zonde vind. Dit had volgens mij wel iets milieuvriendelijke gekund door er een paar matrixboorden op te hangen. Nu is er een zee aan grote monitoren te zien…

Tophalte Hollands Spoor feestelijk geopend


Wij waren op te gast bij de feestelijke onthulling van de nieuwe haltes op het Holland Spoor.  Als openingshandeling was bedacht dat onze burgemeester Pauline Krikke dit geheel vernieuwde Haagse toegang van de stad te laten openen door met een tram de halte op te rijden.. Als volleerd tramchauffeur reed Pauline rinkelend het stationsplein op...


Een stukje opgeschoven

De halte zijn nu groot en goed bereikbaar ook voor mensen met een scootmobiel of rollater. Het zal voor velen even aanpassen worden omdat de haltes een stukje zijn opgeschoven.. Zo stapt u nu met de trams uit ter hoogte van de Koninklijke wachtkamers. Het instappen van de  9, 11, 12, 16, 17, zal nu gebeuren schuin tegenover. Het midden gedeelte is nu helemaal vrij. Het is nog wel even oppassen om te zien dat 11 en 12 nu aan de andere kant van de halte zal langs gaan.

Laatste keer het vertreksignaal oude trams in Den Haag


Vijftig jaar geleden, op 30 oktober 1965, gaf de conducteur voor de laatste, de allerlaatste keer het vertreksignaal in Den Haag. Op deze dag vertrok de vooroorlogse, houten tram met conducteur voor de laatste keer vanaf station Hollands Spoor, via de route van tramlijn 11, naar Scheveningen, en verdween daarna in de remise.  Na deze dag reden in Den Haag alleen nog maar de PCC's: de voor die tijd zeer moderne, Amerikaanse trams waar geen conducteur meer op nodig was. Een tijdperk was voorbij. Op zaterdag 31 oktober 2015 heet het HOVM (Haags Openbaar Vervoer Museum) stil gestaan bij dit historische moment in Den Haag, precies 50 jaar geleden. Verschillende vooroorlogse trams - met conducteur - reden ritten vanaf het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) over de befaamde route van tramlijn 11.

De Blauwe tram een gouden tram

Haagse Dingen - Nostalgie


In mijn videoarchief vond ik nog een oud bandje(ongemonteerd) van een oude reportage die ik speciaal maakte voor het Senioren Journaal. Het maken van deze reportage, was van de leukste onderwerpen die ik in die tijd te doen had.  Uit het archief van het Seniorenjournaal


OV van toen in beeld - Route lijn 8 en 9


Een aantal jaren geleden maakte Annie Jansen samen met haar broer veel 8 mm film opnamen die in de loop van de jaren verdwenen waren... onlangs vond ik een VHS videobandje met daarom de gefilmde beelden.... daarom nu een greep van die beelden zoals deze wandeling langs de tramroute van lijn 8 en 9 vanaf het Zwarte pad tot ongeveer het Zuiderpark....


Afscheid van de PCC


Op 1 en 2 mei 1993 wordt afscheid genomen van de PCC-car, die bij de HTM vanaf 1949 tot en met eind juni 1993(44 jaar) heeft gereden. De komst van de GTL in 1981 betekende geleidelijk het einde van deze bekende Haagse Icoon.

Amerikaan maakttestritje met PCC


Een Amerikaanse tram liefhebber kocht voor een zacht prijsje een oude gele tram(PCC).... Welk nummer weet ik niet meer maar hij wilde graag een ritje maken via de diverse routes die deze tram reed... Ergens gemaakt in 1991/92/93..


Al 50 jaar zonder de blauwe tram


In het videoachief van Haagse Dingen hebben we van en oude kennis (Annie Jansen) een aantal oude filmbeelden.


En omdat het in november precies 50 jaar geleden is dat de Blauwe en gele tram met pensoen ging lijkt het ons wel leuk om het een en ander te laten zien van de tijd met die blauwe tram...


Annie Jansen was 20 jaar lang bij het Haags Openbaar Vervoer Museum de dame achter de koffie...


Het bijzondere was ook dat Annie samen met haar broer, de trams uit de regio op de film hebben verzameld.

Retourtje leiden


Een romantisch videoverslag van de eerste opendag van de tentoonstelling "Retourtje Leiden" in de remise van het Haags Openbaar Vervoer Museum.


Aanleiding voor deze manifestatie, bestaande uit een tentoonstelling en een materieelshow, is het feit dat een halve eeuw geleden het doek viel voor de twee interlokale tramlijnen tussen Den Haag en Leiden, die de verbinding vormden tussen de Hofstad en de Sleutelstad.


Met de Blauwe Tram van de NZH kon men tot in het najaar 1961 een retourtje Leiden maken via Voorburg, Leidschendam en Voorschoten of met de Gele Tram van de HTM via Wassenaar.

www.hovm.nl of op www.retourtjeleiden.nl

Filmbeelden van Annie JansenNieuwe start HOVMModelbouwwinkel Schoenmakers


Hierbij een van de afleveringen van Mijn Schilderswijk..(Proefversie). In deze lange versie(zal op tv gehalveerd worden, en er moet nog een jingel en dergelijke worden toegevoegd)gaan we terug naar 2005 de laatste weken van de winkel van W.E. Schoenmakers...


In de Van der Vennestraat 19.. Een winkel waar ik graag kwam... om te kijken wat er nu weer voor mooie modelen er te zien waren... van auto's tot die mooie Haagse trammodelen...


Deze reportage heb ik toen samen gemaakt met Hans Ruitenberg.... dus als u van trammetjes en dergelijke houd is dit echt een filmpje voor u...

Royal Class, Vorstelijk reizen


Ruim 150.000 bezoekers bezochten de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ in Het Spoorwegmuseum. Tijdens de tentoonstelling waren in totaal twaalf koninklijke treinen te zien. De rijtuigen zijn inmiddels weer terug naar de bruikleengevers.


Unieke tentoonstelling

Zondag 5 september 2011 was de laatste dag van de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’. De tentoonstelling werd op 14 april feestelijk geopend in bijzijn van koningin Beatrix. Voor het eerst in de historie waren twaalf koninklijke rijtuigen van vorstenhuizen uit heel Europa in één tentoonstelling te bezichtigen. Een bijzondere film van onze Pieter Sekeris en Dennis Simonis.

Stoomfeest Haaksbergen

Deze opnames zijn al wat jaartjes geleden gemaakt. Toen ik vrijwilliger was bij het Seniorenjournaal ging ik met een camera mee op pad met het Haags Bus Museum.


In die jaren had het museum bijna iedere week wel een bijzondere uitstapje zoals deze stoomdag...


In alle vroegte gingen we dan met een groepje oude bussen van het museum naar Haaksbergen. Tijdens deze dag kijk je dan je letterlijk je ogen uit... oude auto's, bussen, motoren, tractoren... en natuurlijk die grote treinen uit weleer....

Haagse trammetjes in het klein


De Haagse Module Groep exposeerd met een HO modulebaan van 14 x 1,80 meter. Er wordt gereden met Nederlandse treinen en Haags trammaterieel. Ook het Faller car System is aanwezig op de baan. De echte blikvanger is het model van Station Hollands Spoor.


Zoals de naam al aangeeft is de Haagse Module Groep uit Den Haag, een vereniging van spoorweghobbyisten uit Den Haag en omgeving. De kosten van de baan en het onderhoud van de modulebaan worden gefinancierd uit de opbrengst van de optredens op tentoon-stellingen en beurzen in binnen en buitenland.In februari 1986 zag de Haagse Module Groep het levenslicht. Inmiddels, 26 jaar en meer dan 100 optredens later, zijn wij toe aan onze vierde modulebaan. Deze is inmiddels in aanbouw en zal geheel digitaal bestuurd worden.