25 jaar Egelopvang Den Haag 

Onze reporters Pieter Sekeris en Sabrina Hart bezochten op zaterdag 7 september een open dag bij de Egelopvang. De Egelopvang Den Haag bestaat dan namelijk 25 jaar. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Egelopvang officieel een stichting werd, 5 jaar nadat Noor Gietema haar eerste egel op straat vond.

 

In heel Den Haag en omgeving leven veel egels, met name in de groene wijken, parken, bossen en ook in de duinen. Eigenlijk op alle plaatsen waar genoeg voedsel te vinden is, zoals slakken, kevers, torren, wormen en andere insecten, mits er ook schuilplaatsen zijn zoals dichte struiken, vaste planten of dichte klimop, bladerhopen, dichte hagen of houtwallen. In deze schuilplaatsen slapen de egels overdag en in de winter houden ze er hun winterslaap. Hier worden in de zomermaanden ook de jongen geboren. Aangezien egels nachtdieren zijn, worden ze niet veel gezien en weten we vaak niet dat ze in onze omgeving leven.

 

Ze kunnen wel “vreemde” geluiden maken, vooral bij het paren. Het komt regelmatig voor, dat de politie wordt gewaarschuwd voor verdachte geluiden in het struikgewas, die bij nader onderzoek door egels worden gemaakt. Gezonde egels kunnen per nacht enkele kilometers afleggen op zoek naar een partner of voedsel.

Veel mensen denken dat egels “vieze” beesten zijn, die altijd onder de vlooien en teken zitten. Een gezonde egel heeft wel enkele vlooien of teken, net als een gezonde hond. Een egel met veel vlooien, teken ed. is ziek en moet eigenlijk naar de egelopvang worden gebracht voor behandeling. De Egelopvang Den Haag biedt ze deze hulp in haar onderkomen in het Westduinpark aan het eind van De Savornin Lohmanlaan.


 

Tekstbron: www.egelopvangdenhaag.nl